• Welkom op onze Arnica Kwekerij!

  • U kunt bij ons ook terecht voor natuurtuinen

  • Koop onze verse en gedroogde Arnica-producten

  • Elk jaar bent u welkom op onze Open Dagen

  • Koop onze inheemse vlinder- en bijenplanten

Copyright 2020 -

phoca thumb l arnica met eiken

  • Door de erg mooie zomer van 2013 en de vele bijenkasten (in totaal 15 stuks) is het zaad in topkwaliteit met een hoge kiemkracht. Normaal is de kiemkracht 60%. In 2013 was dat maar liefst 80%.
  • Arnicakwekerij als kraamkamer voor jonge vlinders. Door de mooie zomer en veel bloeiende wilde planten, hadden we zeer zeldzame vlindersoorten. Maar liefst rond de 60 soorten! Van heel veel vlindersoorten waren er jonge vlinders. Soms per soort 200 of meer exemplaren. BIjvoorbeeld de distelvlinder, de grote kleine vos, het dambordje, landkaartje en de rouwmantel. In de hele geschiedenis van de arnicakwekerij hebben we dit nog nooit meegemaakt! Met name ook de zeldzame soorten waren weer terug. Hoera, hoera!!
  • Zaadlevering aan BIO-divers  ( www.biodivers.nl ). In 2012 en 2013 heeft de Arnica kwekerij zaad geleverd van de inheemse vlinderplant een BIO-divers, zaadhandel in inheemse zadenmengsels voor natuurontwikkelingsprojecten. Elk jaar oogsten we zaad van ongeveer 160 soorten inheemse vlinderplanten. Een deel hiervan gebruiken we voor inzaaien van onze eigen kwekerij. Een ander deel blijft in de opslag voor het bijzaaien als de verkoop van de planten sterk oploopt. De rest van de jaarlijkse zaadoogst verkopen we aan BIO-divers. Het zaad van de Arnica kwekerij is soortecht, en we selecteren zorgvuldig op genetische stabiliteit van de soort. Al het zaad komt van de eigen  kwekerij, zonder aankoop van buiten. We kunnen als het nodig is een Certificaat van Oorsprong leveren van zowel het zaad als de planten. Dit is vooral van belang voor de rode lijst soorten. Soortechtheid is de laatste 10 jaar een belangrijk punt in de teelt van onze inheemse vlinderplanten. Er kan altijd inteelt ontstaan, waardoor genetisch verval plotseling optreed. Snel ingrijpen is dan de boodschap en we kunnen weer jaren verder.

(c) tekst en foto's: Arnica Kwekerij.