Kijk voor alle foto's van het vlinderpaviljoen in de Fotogalerie-Floriade er worden regelmatig nieuwe foto's geplaatst.

 

Het vlinderpaviljoen     ENV-21      

Het vlinderpaviljoen op de Floriade 2012 is een samenwerking van kunstenaar Boudewijn Corstiaensen – www.vlinderkas.com en Henk Pleiter - natuurtuinen en de Arnica kwekerij Dwingeloo. Roel Jansen en zijn leerlingen van Helicon Nijmegen hebben meegeholpen met de eindafwerking. De Bierkreek www.bierkreek.nl heeft biologische klimrozen geleverd. Er is gebouwd vanaf oktober 2011.

Paviljoen floriade

oktober 2011

Het ontwerp Footkiss for Butterflies is een vormgeving van een Ginkoblad. De randen van het Ginkoblad zijn uitgevoerd met natuurmuren van 0.80 - 1.20 cm hoog. Zo ontstaat een verhoogde binnentuin, met daarin nervatuur van graspaden, waar met blote voeten op gelopen kan worden. Via een trapje kan het graspad betreden worden. Aan beide zijden van de graspaden staan inheemse vlinderplanten straks uitbundig te bloeien. De natuurmuren zijn gebouwd met hergebruikte stenen en stukken buitenmuren van oude boerderijen, huizen, schuren. Het materiaal varieert in leeftijd, sommige stenen zijn uit 1600 en 1700 en dus 300 of 400 jaar oud. In die tijd werd veel kalk gebruikt bij het metselen, hiervan profiteren de wilde planten. Ze gebruiken het als voedsel en groeien en bloeien uitbundig achter en in de muren. In de periode mei – oktober 2012 worden de natuurmuren, bloeiende muren. In de spleten en gaten groeien inheemse muurplanten . Vlinders gebruiken deze ook als rust en schuilplek bij zware wind of regen. De muren zijn gestapeld en de bovenlaag gemetseld voor voldoende veiligheid. In totaal komen er 186 soorten inheemse vlinderplanten in het paviljoen. 80% hiervan zijn rode lijst soorten, die zeldzaam zijn of met uitsterven bedreigd worden in de vrije natuur. De planten zijn geplant op hoogte, bloeitijd en kleurgolven. We proberen het vlinderpaviljoen 6 maanden bloeiend te houden, ook mede door ecologisch onderhoud. Alle planten zijn biologisch geteeld op de Arnica kwekerij. 

paviljoen floriade 1 paviljoen floriade 2

2 april

We hebben het EKO keurmerk en Demeter licentie ( biologisch dynamisch). De inheemse planten trekken veel vlinders aan omdat er voedselplanten (voedsel voor de vlinder) en waardplanten (voedsel voor de rups) staan. Het vlinderpaviljoen is daarmee ook een kweekplek voor rupsen en vlinders. In de periode mei - september kunnen er 40-60 soorten vlinders rondvliegen. De voedselplanten kunnen veel vlinders aantrekken omdat ze zo weinig nog voorkomen in de natuur.   Veel vlinders hebben hun eigen specifieke plant nodig om zich te vermeerderen. Omdat de planten geteeld zijn op de Arnica kwekerij zijn het sterke, diep wortelende planten, die na aangroei geen sproeiwater nodig hebben. Op de kwekerij krijgen ze geen water, ze zijn gewend om zelf op zoek te gaan naar water in de diepere lagen van de grond. Door deze ‘opvoeding’ hebben ze zelfs in een zeer droge periode geen water nodig. De planten stoppen even met groeien en na de eerste regenbui gaan ze weer vrolijk door met groeien en bloeien.

Zo weinig mogelijk watergebruik past ook goed in de filosofie van de Floriade 2012. Hetzelfde geld voor hergebruik van materialen voor de natuurmuren. Ons vlinderpaviljoen is voor 95% te hergebruiken en op dit moment gaan we er vanuit dat ons paviljoen wordt afgebroken en op een andere locatie opnieuw wordt opgebouwd.

Aan de zijkant van de paden is de bodem hoger, zodat er een holle weg ontstaat. Op die hoge talud groeien naast de wilde planten ook biologisch geteelde klimrozen. Het zijn oude rassen klimrozen die lang bloeien en heerlijk geurend zijn. Dit jaar worden ze 150 cm – 180 cm hoog en worden aangebonden aan kastanje houten palen. We hopen zo een sfeer te creëren die te vergelijken is met Charming Gardens of Cottage gardens. De combinatie inheemse vlinderplanten en klimrozen was zeer gebruikelijk in Engeland rond 1800 en een tegenhanger van de strakke Victoriaanse tuinarchitectuur.

Henk Pleiter,                                                             

Ontwerper natuurtuinen

Arnica kwekerij

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.arnicakwekerij.nl

 

 

4 mei 2012

Nog steeds koude nachten en te weinig zon. De planten groeien flink uit, maar weinig bloemen. Ongeveer 30% van de planten bloeit nu. Sommige soorten bloeien nog erg pril, maar zitten vol met bloemknoppen. Dus ze hebben ook wel een beetje zin! De omgeving is nog sterk zichtbaar. De muren, paden, dit lijnenspel springt je tegemoet. Met daarachter de subtiele kleur roze (echte koekoeksbloem) en bleekgroen (wilde reseda). Een nog maagdelijk gebeuren.

paviljoen floriade 3 floriade

4 mei

De klimrozen van de Bierkreek beginnen al flink te groeien en de eerste bloemknoppen zijn er al. Per dag komen er ongeveer 500 tot 700 mensen in ons vlinderpaviljoen een serieus kijkje nemen. De rondleidingen worden gewaardeerd en met veel interesse lopen de bezoekers 10-15 minuten mee. De eerste leuke gesprekken met diepgang worden al gevoerd, tussen de bezoekers onder elkaar of met mij. Soms geef ik ook ongevraagd advies, en dat wordt gelukkig goed gewaardeerd! De vormgeving van de muren zou een Ginkoblad moeten zijn, maar in de uitvoering is het een vlindervleugel geworden. Vooral van boven uit de kabelbaan is het een vlindervleugel, en de graspaden de kleurlijnen van de vleugels.

paviljoen floriade 4 mei 4

Door de zichtbaarheid van de muren is er ook veel interesse van metselaars en steenfabrieken (medewerkers) en ook in de oude stenen en muurblokken die gebruikt zijn in het stapelwerk van de muren. Sommige stukken zijn uit 1600  met veel kalkwerk en oud gebakken (zwart) stenen. Er wordt gevraagd of ze uit de Waal komen of toch uit een andere rivier! Voor hun is het een zoektocht wat ze allemaal in de muren vinden. Mooie oude stenen of muurblokken hebben we bewust zo gestapeld dat ze goed zichtbaar zijn. In de hoop dat ze gezien worden.Op zonnige dagen worden de muren al aardig opgewarmt in de middag. Er ontstaat dan een microklimaat en je voelt de muren warmte uitstralen. Goed voor de koude nachten.

De graspaden (blote voetpad) zijn al ingelopen, welliswaar met schoenen aan, maar ze zijn ontdekt. Direkt kontaktKopie van burgemeester 2 met de bloeiende planten (en vlinders), die naast de graspaden groeien. Floriade bezoekers komen uit alle landen en culturen dus erg divers. Het is bijzonder leuk om opeens Chinees te horen en even verder op Duits, Engels, Vlaams of Nederlands. Voor je gevoel sta je midden in de wereld en dat alles in je eigen paviljoen!

 

Henk Pleiter. 

 11 juni

 

21 juni 2012

Opeens veel bloemen, veel kleur en veel bezoek. De laatste weken hebben we nog weinig zon gehad en juist veel zware buien. De planten zijn door het vele water fors in de breedte gegroeid, met veel zijstengels enbloemenzee bloemknoppen en beginnende bloemen. Het ziet er veelbelovend uit! Voor de bezoekers bloeit er al veel, maar als je goed kijkt zie je nog maar 40 - 50% bloei. Straks is er opeens 100% bloei! Ik verheug me al op de verbazing van de bezoekers. Dit zijn ze niet gewend, dat hoor je nu al vaak. De reacties zijn erg leuk. Er zijn ook Floriade bezoekers die onze stijl en beplanting niet zien zitten. We richten ons op de andere groep mensen die het een verademing vinden en veel interesse hebben voor inheemse vlinderplanten. Op dit moment heb ik 194 verschillende soorten ingeplant. Hiervan zijn 80% van de soorten van de 'Rode lijst'. Totaal ongeveer 3000 planten verspreid over het gehele vlinderpaviljoen.

footkissDe klimrozen van de Bierkreek doen het erg goed. Eind mei de eerste bloemen, ze ruiken erg lekker. Deze oude rassen bloeien straks erg lang, zo ongeveer tot eind oktober. En dan komen ze boven de kastanjepalen uit. Deze biologische klimrozen groeien en bloeien tegelijk, een prima combinatie met inheemse vlinderplanten.

Engelse bezoekers zien al een begin van de Cottage tuinsfeer ontstaan. Je hoeft het nu niet meer uit te leggen, ze zien het zelf!

Op een dag met zon en weinig wind zijn er 15 - 18 soorten vlinders. Meestal de bekende standvlinders en enkele soorten trekvlinders bijvoorbeeld: Landkaartjes, Kleine Vuurvlinder, Distelvlinder, Bleek Blauwtje, Groot Blauwtje, Bruin Zandoogje, Vuilboom Blauwtje en de Kleine vos.

Bij onze buren 'Vivara', zit de I.V.N. organisatie. De vlinderspecialisten van I.V.N. kijken mee en houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op vlindergebied als we niet aanwezig zijn. Het geeft een leuke interactie met de I.V.N. mensen!

 

 

paviljoen groot

 Foto: Chantalla Pleiter

 

Elke week ben ik 2 dagen op de Floriade. Ik probeer op mooie dagen te gaan, met zon en weinig wind. Bij teveel wind vliegen de vlinders niet, ze zitten dan tussen de bladeren of in de spleten van de muren. Het is meestal een flink gepuzzel omdat mijn bedrijf met personeel ook door moet blijven draaien. Binnenkort wil ik 3 keer per week  gaan om het vlinderpaviljoen te bemannen. De rondleidingen en gesprekken worden erg gewaardeerd. Vanaf half mei is het elke dag drukker geworden in ons paviljoen. Nu 21 juni zitten we op 1100 - 1300 mensen per dag! Dat is veel meer dan we verwacht hadden.We tellen dan alleen nog maar de mensen die meedoen aan de rondleidingen, aandachtig de planten bestuderen of minimaal 3 - 5 minuten aanwezig zijn. Vooral na 16.00 uur zijn er veel mensen die op de muren gaan zitten, en wegdromen tussen de bloemen. De muren zijn dan lekker warm geworden en de avond zon komt binnen. Er ontstaat dan een microklimaat, de muren stralen voelbaar warmte uit! De temperatuur in ons vlinderpaviljoen is dan enkele graden warmer dan buiten.

muur klein muur begroeid  pad 1

 

bij

We hebben nu ook veel hommels en bijen op de bloemen. De bijen komen van het Floriade bijenpaviljoen. Inheemse vlinderplanten zijn zeer geliefd bij de bijen. De nectar is makkelijk opneembaar en zeer voedzaam.

De laatste weken zijn er heel wat zware regenbuien en harde wind geweest in de regio Venlo. Gelukkig hebben we geen schade aan de beplanting opgelopen. Dit komt grotendeels door de biologische teelt op de Arnicakwekerij, waar alle planten vandaan komen. De planten worden dan minder hoog, hebben stevigere stengels en forsere bladgroei. Bij zware regen of wind zijn ze dan minder kwetsbaar en veerkrachtiger. Ze herstellen zich sneller en gaan direct weer over in de bloeifase. Dit is nu goed te zien in vergelijking met andere paviljoens! Daar is meestal een forse regen en wind schade te zien in de beplanting. Biologisch geteelde planten hebben grotere en diepere wortels, waarmee ze veel meer mineralen opnemen uit de bodem als voedsel. Dit geeft dan stevigere planten, bladeren en meer bloemen. Allemaal te zien in ons vlinderpaviljoen!

Henk Pleiter.

roze geel

 Foto's: Chantalla Pleiter - 20 juni

paars steenblok 1

 

 18 juli 2012

Het wordt nog steeds drukker in ons paviljoen. Op mooie dagen ruim 1300 bezoekers per dag. Op minder mooie dagen toch nog 1100 mensen. Dit is ook te merken aan de spiltverharding, elke twee weken nu de 'golven' wegharken, zodat de paden er weer goed bijliggen.  De laatste zes weken ben ik bezig met 'ecologisch onderhoud'. Zoveel mogelijk de uitgebloeide bloemen en stengels wegsnoeien, voordat het zaad zich vormen gaat. Wel oppassen dat er geen gaten in de beplanting ontstaan. Af en toe een beetje snoeien, dan groeien de planten weer snel in elkaar en ontstaat er weer een gesloten bloemenzee. Soorten als Grasklokje, Rapunzelklokje, wilde Lupine en wilde Reseda bloeien nu alweer voor de tweede keer. Ons paviljoen bloeit nu al 8-10 weken uitbundig! Dit geeft vele positieve reacties. Er zijn kleurgolven in de beplanting. We hebben net een blauw-paarse golf gehad. Nu komt er meer een geel en witte golf. Straks over 2-3 weken komt er weer een rode en blauwe golf. Voor de mensen die vaker komen is het wel een verrassing. Alles moet doorbloeien tot 15 oktober dit jaar. Het ziet er naar uit dat dit gaat lukken. De vlinderstichting had gisteren een 'media moment' op de Floriade. Ze hebben grote Koolwitjes losgelaten als bijdrage aan de Floriade 2012. Extra aandacht voor vlinders in Nederland. Er zijn dit jaar nog erg weinig vlinders, ook in ons vlinderpaviljoen. Boudewijn heeft jonge Koninginnepage's losgelaten, onze bijdrage aan het vlinderbestand. Ik verwacht dat er in augustus en september alsnog veel soorten vlinders komen. Het gebeurt wel eens vaker bij een slecht voorjaar of eerste deel zomer. We hebben al vele zware regenbuien met veel wind gehad de laatste weken. Op het Floriade terrein tot nu toe drie keer. Zware buien voornamelijk 's avonds of 's nachts. Gelukkig valt de schade in ons paviljoen erg mee. Hier en daar plassen op de paden, maar na enkele uren zijn ze al weggezakt. De beplanting heeft dan ook te lijden gehad, maar na twee uur snoeiwerk is er geen zichtbare schade meer. Dit is ook het grote voordeel van biologisch geteelde planten. Ze zijn minder hoog en hebben meer stevigere stengels. Beter bestand tegen slecht weer. Na een dag bloeien ze opnieuw verder.

Henk Pleiter.  

 

2 augustus 2012

Nog 2 maanden Floriade 2012. Opnieuw meer mensen de laatste weken die ons paviljoen bezoeken. Vooral op vrijdag en zaterdag, dan is het park open tot 11 uur 's avonds. Floriade bij nacht, concerten op diverse plaatsen en alles is verlicht. Sprookjesachtige avonden, met overal muziek en genietende mensen. Erg prettig om dit alles mee te maken. Mijn vakantie in eigen land! Ik ben nu drie dagen per week in ons paviljoen. Tussen alle gesprekken en rondleidingen door blijft er nog steeds snoeiwerk aan de beplanting. Het vroege snoeiwerk begint zijn vruchten af te werpen. De planten bloeien vrolijk door. Sommige soorten bloeien nu voor de derde keer. Niet zo uitbundig als de eerste bloei, maar samen met later bloeiende soorten nog steeds een bloemenzee. De reacties van de bezoekers zijn erg leuk en inspirerend! Voor velen is het een eerste kennismakeing met zoveel wilde plantensoorten. Vooral de 'Rode lijst soorten', die nu ook in volle bloei staan trekken veel aandacht bij plantenkenners. Sommige mensen herkennen soorten van vroeger uit een heempark of van foto's uit boeken. Vorige week is Louis Le Roy overleden. Ik zit in het bestuur van Stichting Tijd. Le Roy was jarenlang ere voorzitter van Stichting Tijd, doelstelling van beheer en uitbreiding van het werk van Le Roy. Het was schrikken, toch nog zo snel. In ons vlinderpaviljoen is ook de hand van Le Roy te zien. Gestapelde muren van hergebruikt materiaal, vormgeving, de vele zeldzame planten en de impact ervan op de omgeving. Het is natuur inschakelen met resultaat: puur natuur. Ook puur natuur is dat er twee Hermelijntjes wonen in de muren. De eerste kwam eind juni en begin augustus de tweede. Een klein gaatje is voldoende en tussen de stenen is nog voldoende ruimte voor een genoeglijk zomerverblijf. Na zonsondergang lopen ze over de muren! 

Henk Pleiter