Welkom!

De Arnicakwekerij is een ecologische vollegrondskwekerij van ca. 3 hectare, gelegen tussen twee nationale parken: het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold, in de omgeving van Dwingeloo. In het verleden groeide hier de Arnica montana, ook wel valkruid of wolverlei genoemd, op vele plaatsen in het wild. In deze streek wordt deze plant ook wel gele margriet genoemd. Het hier aanwezige woudzand is een geschikte voedingsbodem voor deze beschermde en zeldzame plant.

Naast Arnica montana telen we ruim 100 soorten inheemse wilde planten waaronder veel vlinderplanten. Onze klantenkring bestaat uit farmaceuten, maar ook kwekerijen, hoveniers en particulieren. De kwekerij heeft het biologische (Skal), het biologisch-dynamische (Demeter) en het EKO-keurmerk wat betekent dat er geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of andere milieubedreigende stoffen gebruikt worden tijdens het teeltproces.

Wilde inheemse planten hebben een uitbundige bloeiperiode en kunnen de tuin een bijna vergeten weelde geven aan vormen, kleuren en geuren. Ook geeft het opnieuw aanplanten of inzaaien van beschermde of bijna verdwenen soorten een grote bijdrage aan de biodiversiteit. Ze vervullen een belangrijke rol voor vogels, vlinders, bijen, hommels en andere insecten,onder andere als voedselbron en voor hun voortplanting. Wilde planten zijn sterke planten die diep wortelen en goed bestand zijn tegen ziektes en extreme weersomstandigheden.

Op de Arnicakwekerij proberen we ook medicinale en verfplanten in ons assortiment op te nemen. Op onze plantenlijst vindt u de meeste soorten terug.

Planten kunnen op afspraak opgehaald worden op de kwekerij. Woont u verder weg, dan kunnen we ze versturen.
Wilt u de kwekerij bezoeken, neem dan vooraf even contact op, dan weet u zeker dat er iemand is. Telefonisch op nummer 0612 578 992 of per E-mail: info@arnicakwekerij.nl

Met vriendelijke groet,
Jan Kroes, Eef Willems en Daniël van der Velden.